Met aandacht leven is van groot belang, toch?
Je bewust zijn waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat, hoe je nu hier op dit moment bent, wat je voelt, wat je denkt, hoe je je verhoudt tot dat wat er om je heen gebeurt, met zoveel prikkels om je heen en met al je mechanismen van binnen, is echter een behoorlijke kunst.
Ik ben er zelf achter gekomen dat ik helemaal niet zo aandachtig leefde als dat ik dacht. Ik was me niet bewust genoeg van waar ik vandaan kwam en hoe dit me gevormd heeft. Wat mijn ziel, geest en lichaam in het hier en nu eigenlijk allemaal nodig hebben. En hoe ik goed keuzes leer maken op het moment en richting de toekomst, die leven geven en niet van het leven doen weg bewegen.
Hoe is dat voor jou? Lukt het je om bewust te leven en keuzes te maken? Hoe ga je om met alle prikkels om je heen en met dat wat van binnen klinkt?
Inzichten uit het theater
In de aanloop naar de workshop ‘Speel met aandacht’ op 25 februari ben ik me aan het verdiepen in allerhande creatieve en innovatieve inzichten en ideeën uit het improvisatietheater. Op zoek naar oefeningen die ons kunnen helpen om in beweging te komen met deze vragen en meer. Toegepaste improvisatie heeft zich bewezen als methode waarbij de mindset en skillset uit het theater juist daarbuiten worden toegepast. Je leert flexibel zijn en samenwerken, omgaan met onderbrekingen en verandering, verantwoordelijkheid nemen, jezelf te laten zien, tevoorschijn te komen, loslaten, in verbinding blijven, doelgericht bewegen vanuit het hier en nu, altijd op zoek naar mogelijkheden (Check bijvoorbeeld dit artikeltje eens).
Dus wat kunnen we bijvoorbeeld leren van het begrip ‘disponibilité’? Hoe voelt het eigenlijk om je werkelijk te laten onderbreken door iets? Hoe kun je je focus vasthouden en wat doet dat met je? Wat is het verschil tussen ‘hyper attention’ en ‘deep attention’?

Spirituele inspiratie
Daarnaast ben ik op zoek naar allerlei waardevolle inspiratie uit theologische, religieuze en spirituele bronnen op zoek naar dat wat ons kan helpen bezinnen op onze vragen en ervaringen. Want hoewel religie soms in het verdomhoekje wordt geplaatst, geloof ik in de blijvende waarde van onze spirituele praktijken voor ons dagelijks leven ongeacht wat je allemaal (niet) gelooft. Het kan bijvoorbeeld veerkracht, oriëntatie, stabiliteit, oefening van verlangen, recht, gevoel van gemeenschap en betekenis bieden. (Check bijvoorbeeld eens deze TedTalk van theoloog Miroslav Volf.)
Dus wat kunnen we allemaal leren van verschillende tradities over spelen en leven met aandacht? Over aandacht voor het lichaam? In het hier en nu zijn? Besef van geschiedenis en gemeenschap? Over hoe we kijken? Eerlijk kunnen stilstaan bij onszelf en de wereld om ons heen? En hoe we bewust richting bepalen?

Als jij nog tips, suggesties of vragen hebt, laat het me weten.
Op 25 februari gaan we aan de slag met het resultaat. Tijdens de workshop van 2,5 uur doen we verschillende oefeningen, reik ik allerhande inspiratie aan en is er ruimte voor reflectie en gesprek. Lijkt het je leuk om op de workshop te komen? Koop dan hier je kaartje.